» onze emigratieprocedure

Wat is dit?


Heel erg vaak krijgen we emails van mensen die dezelfde droom hebben, die vragen hoe we het in godsnaam allemaal gedaan hebben. Voor die mensen even een schets van het verloop van ons emigratieproces:

Oktober 2003:
-de beslissing valt, we gaan naar Nieuw-Zeeland, de vraag is natuurlijk "hoe doen we het??" Alle soorten actieplannen zijn in ons opgekomen:
Gaan we er eerst gewoon op vakantie met z'n allen terwijl we er werk zoeken, dan terugkomen om de emigratie te regelen, huis te verkopen enz...???
Verkopen we ons huis, of gaan we het verhuren???
Misschien kan Michel beter eerst alleen gaan om werk te zoeken, misschien ook al meteen een woonst zoeken??
Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om er helemaal voor te gaan, met zijn allen. Voor onszelf hadden we beslist dat we het wel bekeken hadden in België. Onderandere om de alledaagse cliché redenen, maar ook om redenen die niet voor publicatie geschikt zijn, daar kan met gemak een andere website mee gevuld worden!
Ongelukkig waren we niet, integendeel. Volgens mij is emigreren niet een oplossing om gelukkig te worden. Mensen die plannen hebben om te emigreren wegens 'ongelukkig zijn', die kunnen volgens mij best eerst thuis blijven tot ze weer gelukkig zijn. Dolgelukkig emigreren is ons sterke punt volgens mij. Samen zijn we sterk, en kunnen we letterlijk en figuurlijk de wereld aan!

Als onze emigratie naar Nieuw Zeeland niet zou lukken, dan zouden we toch nog ons leven over een andere boeg willen gooien. We hadden het gevoel dat we er helemaal klaar voor waren. Achteraf blijkt dat het ook zo was en nog altijd is!!


Januari ‘04:
-de grote knal, we hebben het verteld aan de familie!
-het ‘TE KOOP’ bordje komt voor het huis, nog een grotere knal!
-Cartouche wordt gechipt en doet haar eerste Rabiës test.

Februari ‘04:
Michel doet zijn IELTS test in de Universiteit van Gent.
Maart ’04:
Lesly doet haar IELTS test in dezelfde Universiteit.

April ’04:
Terwijl we ongeduldig zitten te wachten op de verkoop van het huis (het schiet niet echt op, we laten de prijs nog wat zakken!), surfen we dag en nacht het internet af, op zoek naar informatie en een antwoord op onze vragen.

Augustus ’04:
het huis wordt eindelijk verkocht

September ’04:
-Onze EOI wordt geselecteerd uit de pool
-Vertrekdatum wordt vastgelegd.
-Boeking bij de quarantaine voor Cartouche, een dierentransporteur gezocht en importpermit voor haar aangevraagd.
-diploma’s en werkervaring laten vertalen, en assessment laten doen door NZQA.
-contacten leggen met potentiële werkgevers in Nieuw-Zeeland, dit wordt opeens veel makkelijker omdat we een datum hebben van aankomst in Nieuw-Zeeland, zodat er nu definitieve afspraken kunnen gemaakt worden voor jobinterviews.

Oktober ’04:
-Verkoop van auto’s en allerlei overbodig materiaal wordt in gang gezet.
-Cartouche begint 30 dagen voor haar vertrek aan haar nodige testen en onderzoeken, het arme beest moet nogal wat ondergaan om Kiwi te mogen worden!
-Op één dag tijd legt Michel de tickets naar Nieuw-Zeeland vast, hij zet diezelfde dag zijn handtekening zodat het huis officieel verkocht is, en op de koop toe neemt hij ook nog even ontslag op zijn werk! Of we die dag ooit nog zullen vergeten? Ik denk van niet!
-Op zoek naar verhuismateriaal zoals dozen, plakband, noppenfolie,…
-Inpakken!!!!
-Afscheidsfeest.
-zorgen voor een auto bij aankomst, we spreken af met de autohandelaar dat hij ons met onze aangekochte auto komt afhalen op het vliegveld.

November ’04:
-Eerst vertrekt Cartouche, drie dagen later vliegen we haar als de bliksem achterna!!!
-Op 10 november komen we aan in Auckland.
-jobinterviews, verder bezoeken we wat plaatsen in de buurt en verblijven we op motel, ook Cartouche bezoeken we elke dag in de quarantaine.
-2 weken na aankomst kan Michel op 4 verschillende plaatsen beginnen te werken, eerst dus maar kiezen welke job hij zal nemen, en dan een werkvergunning aanvragen. We vragen onmiddellijk voor iedereen een studenten- of werkvergunning aan.
-Een huis zoeken in de omgeving van de job, tweedehandsspulletjes verzamelen.

4 December ’04:
Cartouche komt vrij!!

17 December '04: Michel krijgt zijn werkvergunning en Jonas zijn studentpermit.  Michel werd snel behandeld omdat hij een joboffer had gekregen bij een accredited employer.  Lesly en Brent moeten nog wat langer wachten voor de permits.  Dit omdat Lesly in 2003 een hersenbloeding heeft gehad, en omdat Brent een handicap heeft.  Onze medische dossiers worden bij NZIS doorgestuurd naar een Consultant Physician voor verdere behandeling. Wachten dus...

Januari ’05:
-Michel begint te werken, we gaan onmiddellijk van slag om onze permanente verblijfsvergunning in orde te brengen, we kunnen nu namelijk de boel wat sneller laten gaan omdat Michel werk heeft.
-Scholen zoeken voor de kinderen, want in februari begint het nieuwe schooljaar.

-Lesly krijgt een workpermit tot 2007, Brent krijgt een interim student permit van 6 maanden (!!).  Voor hem moeten we opnieuw een aanvraag doen voor student permit na een extra bezoekje aan een pediater.  Nu wordt het echt spannend, kunnen we blijven, of liggen we eruit binnen 6 maanden!!??? 

Februari ’05:
-Jonas gaat naar school, Brent begint 2 weken later als alles wat gekalmeerd is.
-Brent krijgt zijn studentenvergunning, voor dezelfde duur als onze werkvergunningen (tot 2007)
16 Maart ‘ 05:
-De permanente verblijfsvergunning wordt goedgekeurd!!! Op 10 november kwamen we aan op het vliegveld van Auckland als toerist, geen auto’s meer, geen huis meer, geen werk meer, geen adres meer, geen school meer, het enige wat we hadden was onze bagage…en elkaar natuurlijk!!! 4 maanden na aankomst zijn we volwaardige inwoner van Nieuw-Zeeland.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

ons fotoalbum:

Bezoekersaantal

Het weer in Tauranga, NZ

Het weer in Oud-Turnhout


Copyright 2002-2020