» vervolg van januari

Wat is dit?

21 januari
Even een snelle update, want we hebben al enkele dagen te maken met een internetverbinding die een eigen leventje leidt. Even profiteren dus van het cybermoment!

We hebben een huis gevonden, of eigenlijk Jonas en Brent. Zij hebben gekozen deze keer. Wij hadden het natuurlijk eerder gezien in een ander huis, een mooi huis met nette tuin, maar zij hadden een boontje voor het minder mooie (’t is niet afschuwelijk hoor, ’t is iets minder modern). En waarom? Wel,
1) de rode overgordijnen in de slaapkamers zorgen voor een disco-effect als de zon erop schijnt (héél belangrijk natuurlijk!!)
2) De plaatselijke voetbalclub heeft net achter onze tuin hun sportterreinen!! Wie Jonas kent, die weet hoe belangrijk dat is!!!!!! Er zit bovendien een poortje in het tuinhek, zodat we rechtstreeks toegang hebben tot het sportpark! Bovendien hebben ze er ook nog een leuke speeltuin staan, waar Brent zijn fantasie de vrije loop kan laten.
3) De kinderen kunnen naar school in één van de 2 scholen achter ’t hoekje.

Daar sta je dus als ouder met 2 smekende kinderen op hun knieën die dit huis toch wel leuker vinden omdat er zoveel leuke dingen zijn. Tsja, wat doe je dan?
Juist ja.

Maandag verhuizen we. We zitten bijgevolg ook 2 dagen zonder internetverbinding. Het internet wordt afgesloten in het oude hoofdkwartier op 24 januari, aansluiting in het nieuwe gebeurt op 26 januari.
Er middenin is Jonas jarig, op 25 januari, we gaan er een leuke dag van maken!

27 januari

Ja, veilig aangekomen in het nieuwe stekje. De verhuis viel een beetje tegen. We zijn tot onze eigen verbazing toch weer geëvolueerd van enkele koffers bagage, naar een volwaardige inboedel. Dat is natuurlijk onvermijdelijk als je een fatsoenlijk leventje wil leiden. Gelukkig houden de mensen hier ’s zaterdags garageverkoop. Op vele plaatsen zetten dan de mensen gewoon hun overbodige spullen te koop in hun garage. Waarschijnlijk zullen we dit ook moeten doen als onze spullen uit België arriveren!


Jonas zijn verjaardag hebben we uitbundig gevierd.Stiekem hebben we er een tweedaagse van gemaakt. Aangezien Jonas zich de laatste tijd heel erg interesseerde in het heelal, stond zijn verjaardag in het teken van de sterren.
Op 25 januari heeft Jonas eerst de cadeautjes uitgepakt. Daarna zijn we in Auckland naar het planetarium geweest. We hebben er eerst lekker gepicknickt in het park, daar ook nog even de kabelbaan uitgetest, en hebben dan een show gezien “BIG” genaamd, heel spectaculair. Het ging over de vraag “hoe groot is nu eigenlijk het heelal”. Jonas en Brent hebben met volle teugen genoten. Na de show was er een workshop waar we met zijn allen raketten konden maken en afvuren. We moesten in de wei gaan staan om onze afgevuurde raket te vangen. Jonas was er in een koeienvla gevallen!! De ingrediënten voor een supercoole raket: witte azijn, baking soda, een plastic flesje en keukenpapier. Zelfs mama heeft zich te pletter geamuseerd!
’s Avonds hebben we pannenkoeken gebakken, gezongen en taart gegeten, en zijn we lekker lang opgebleven!

Op 26 januari zijn we in datzelfde planetarium ’s avonds naar de sterren gaan kijken met telescopen. Eerst kregen we een toelichting, zodat we toch tenminste een idee hadden van wat we te zien gingen krijgen, en daarna mochten we een kijkje nemen naar de sterren en planeten, de planeet Saturnus was het hoogtepunt, die konden we duidelijk zien.
Om 22.30 u. waren we pas thuis, maar hebben we toch nog die lekkere taart verder opgegeten!!

Bij deze wil Jonas iedereen bedanken die een kaartje heeft gestuurd, ook het kaartje via post van tante Ghislaine, nonkel Jef , Inge, Nele en Karen is nog net op tijd op het oude adres aangekomen!!

Ondertussen telt Brent af, vandaag moet hij nog 8 nachtjes slapen voor hij aan de beurt is. Hij wordt 8 jaar op 4 februari.

28 januari
Ondertussen hebben we al wat meer nieuws over de school. Jonas en Brent zullen naar dezelfde school gaan. Jonas start op dinsdagmorgen 1 februari, en Brent een weekje of twee later. Toevallig was er een leraar op school met een dochter die communiceert met een soortgelijke gebarentaal dan Brent. Brent gebruikt "SMOG", hier in Nieuw-Zeeland gebruikt men MAKATON, een Engelse versie van SMOG. Het leunt erg bij elkaar aan, maar is net ietsje anders, dus krijgen Brent en mama een paar weken tijd om alvast de meest gebruikte gebaren in te studeren voor Brent kan starten. Tussendoor zijn we van harte uitgenodigd door meester Rob om een paar uurtjes te komen meedoen en kennismaken met de nieuwe klas.

Jonas komt in year 5, daarna doet hij op deze school nog year 6. Daar eindigt primary school. Dan komt jaar 7 en 8 in Intermediate school (11 en 12 jaar), gevolgd door Secondary school.

Na een onderzoek van een week of 6 door het ministerie, zal Brent individueel bijgestaan worden in de klas door een extra leerkracht, het aantal uren per dag van deze 'teacher aid' hangt af van de nood aan extra begeleiding. Tot die tijd.....ongelooflijk....mag mama naast Brent in de klas zitten!!!! Dit is volgens Belgische normen ondenkbaar, maar heel normaal hier in Nieuw-Zeeland. Gelukkig vormen Brent en mama een geweldig team!!

Trouwens is het hier zo, dat als een school een kind zou weigeren wegens handicap, zij zich strafbaar maken. Er werd mij ook duidelijk aangedrongen door het ministerie van Onderwijs, om onmiddellijk melding te maken als de school zou weigeren om Brent in te schrijven. Gelukkig was de school meer dan bereid om Brent een mooi plaatsje te geven.

Er zijn natuurlijk wel scholen voor buitengewoon onderwijs, maar daar vind je enkel kinderen met zeer ernstige mentale handicaps. Wij zelf zijn erg benieuwd naar de aanpak en het resultaat van het Nieuw-Zeelandse geïntegreerde onderwijs. Er is blijkbaar enorm veel energie in gestopt, er wordt hier heel goed gewaakt over en gezorgd voor mensen met een handicap.

Volgende stap is uniform aanschaffen. Het uniform van Jonas en Brent zal zijn: groene poloshirt, zwarte short en groene pet. Bijna alle scholen in Nieuw-Zeeland vereisen uniform, zelfs met bijhorende pet. Men is hier heel erg voorzichtig met de U.V.-straling. Als de zon schijnt, zijn de kinderen verplicht een pet of zonnehoed te dragen op school. Elke dag zwemgerief meenemen is ons ook al een keer of twintig gezegd! Sport is heilig, dat merk je aan het voetbalveld, rugbyveld, cricketveld, de sporthal en het zwembad dat de school heeft. Onvoorstelbaar wat een ruimte ze hebben.

Elke vrijdagmorgen wordt er door de kinderen zelf een voorstelling opgevoerd in de feestzaal (ja, die hebben ze ook), er worden dan prijzen uitgereikt voor de meest brave, de meest behulpzame, de meest artistieke,... leerlingen op school. De leerlingen zelf steken de voorstelling in elkaar, en leren zo te spreken voor grote groep in het openbaar.
De school heeft ook een eigen bibliotheek.
We hebben bij de inschrijving moeten instemmen met internetgebruik voor Jonas en Brent. Blijkbaar mogen de kinderen hier ook surfen op het internet.

De meeste kinderen vinden het hier zalig om naar school te gaan. Je zou denken dat kinderen minder leren door de vele leuke dingen, maar een onderzoek hierover wijst uit, dat hier kinderen met alle plezier naar school gaan, en heel erg gemotiveerd zijn om dingen te leren. Ze zijn evenwaardig wat verworven kennis betreft, aan elk ander kind, waar ook ter wereld.

Een kind van de wereld word je hier onvermijdelijk, hier een overzicht van de samenstelling van het kleurenpalet op de school van Jonas en Brent:

Mäori 23%, Pakeha (pakeha zijn blanken) 13%, Samoan 25%,
Asian 14%, Tongan 9%, Cook Island 4%,
Niuean 4%, Other 8%

Wij zijn benieuwd naar het effect van al die kleuren op de speelplaats!

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

ons fotoalbum:

Bezoekersaantal

Het weer in Tauranga, NZ

Het weer in Oud-Turnhout


Copyright 2002-2020